2017. szeptember 9., szombat

Műhelytitkok - Csipetke baba ruhatára

Az elkövetkező hetekben közzéteszek néhány kötött-horgolt babaruha leírást, melyeket az évek során dolgoztam ki a kb. 26 cm-es Csipetke babáimra. Fogadjátok szeretettel!
Ha valaki elkészítette, örömmel várom - látom a fotókat és tapasztalatokat.


1. HORGOLT HOSSZÚ RUHA






Hozzávalók:

fonal
3-as 5 db-os kötőtűkészlet
3-as horgolótű

A derékrész horgolása:
Vegyünk fel 40 szemet 4 tűre, minden tűre 10 szem kerüljön.
Kössünk körben 4 sort, majd dolgozzuk el a kötést. A fonalat ne vágjuk el.
A szoknyarész horgolása:
Először elkészítjük a ruha szoknya részét, deréktól lefelé, körben horgolva: 3-as horgolótűvel horgoljunk minden szembe 2 rövidpálcát. Így összesen 80 pálcát kapunk.
Ezután következik a legyezőminta: minden  4.szembe horgoljuk a következőt: x 2erp. 1 lsz, 2 erp x A x-gal jelölt részt folytassuk körben. Összesen 20 legyezőminta kerül egy sorba.
Horgoljunk 11sort, majd új színnel horgoljuk meg a szegélyt: x 3 lsz, hamispálca a 2 legyezőminta közé, 3 lsz, hamispálca a legyezőminta 1 lsz íves közepébe, 3 lsz, hamispálca ugyanide, 3 lsz, hamispálca két legyezőminta közé.x
A ruha felső része:
A kötött derékrész másik szélére készítjük. Ügyeljünk arra, hogy a  ruha hátuljára essen az a rész, ahol a sorok kapcsolódnak egymáshoz.
Először meghorgoljuk a felső rész elejét, majd a hátulját a hónaljrésztől indulva: A fonalat rögzítsük az egyik hónaljrészhez, majd ugyanúgy, mint a szoknyánál,  horgoljunk 4 legyezőmintát 4 soron át.
Végül a felső részek tetejére horgoljuk meg a megkötőket.
A ruha fonákján dolgozzuk el a szálakat.
A ruha derekára és az aljára varrhatunk horgolt vagy organza virágokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése